Midt-Norge er et yrende senter for motorsport, i god konkurranse med Østlandet. Det arrangeres jevnlig mesterskap både lokalt og nasjonalt og det finnes flere spennende baner for førere i alle aldre og uansett ferdighetsnivå. Bare i 2012 ble det arrangert midtnorsk mesterskap i både folkesporten rallycross og fartsfylt motocross. Det skal ikke skorte på entusiaster og ivrige deltagere når Midt-Norge starter motoren og setter utfor de hardpakkede jord- og grusveiene som kjennetegner begge de kjente sportene.

Det skorter heller ikke på interessen blant de påmeldte. Over 130 førere av alle slag ville være med på fartsfesten i Orkla med en god blanding mellom kjønn, alder og ferdighetsnivå. Tidligere har også kjente førere som Petter Solberg kommet inn utenfra regionen og deltatt i «verstingklassen» i crosscart. Han deltok også i samme klasse i 2010, da han ble slått av en slektning av sin egen kone, Pernille, så nivået ligger absolutt på et høyt nivå blant de beste i klassen.

Orkla Motorklubb

Orkla er en gammel motorklubb med historie helt tilbake til 1934. Drivkreftene bak klubben har vært sterke hele veien, og allerede første året etter at klubben hadde blitt stiftet hadde medlemmene begynt å leke med tanken om egen motorbane. Speiding etter tomt viste seg å være vanskelig da tilstøtende grunneiere ikke alltid var like interessert i å ha en motorbane som nærmeste nabo, og det skulle derfor ta lengre tid enn planlagt å få fullført planene. Under krigen var det selvfølgelig andre ting som satte en stopper for planene også, og det skulle derfor ta over ti år før planene kunne for alvor settes ut i live.

Utover egne arrangementer og turneringer, så har klubben også sett nytten av en lukket bane for lokalbefolkningen. Flere år på rad har Orkla Motorklubb arrangert skrenskjøring på vinterføre, slik at både nye og mer erfarne sjåfører får anledning til å teste ut glattkjøring og skrensing med egen bil i kontrollerte former. Tiltaket har vært positivt, og bilene har bokstavelig talt stått i kø for å få prøve ut forholdene. Gjennom slike arrangementer håper også Orkla Motorklubb at unge og ivrige sjåfører skal få «rast fra seg» på bane, og dermed ikke føle like stort behov for å teste hestekreftene langs åpne landeveier.

Midt-Norsk Mesterskap i Hemne 

Det er ikke bare i Orkla det skjer. I 2012 arrangerte Hemne Motorklubb nok en gang Midt-Norsk mesterskap i motocross i Stamnesdalen. Dette har klubben god erfaring med, og etter heftig dugnadsinnsats fra både frivillige og sponsorer, så ble banen godkjent for videre drift nok en gang. Det stilles høye krav til motocrossbaner, og disse må derfor gjennom en tøff godkjenningsrunde hvert 3. år. Det kjøres flere omganger i mesterskapet, og Hemne er et populært valg grunnet sin gode bane. Mesterskapet brukes også til talentspeiding til større arrangementer, og senest i 2016 ble Henrik Wahl fra Kyrksæterøra tatt ut til VM grunnet sitt talent innen motocross.

Tid og sted

I midten av juni brakte det løs i Stamnesdalen da et av Hemne kommunes mest fartsfylte og spennende arrangementer kunne ønske velkommen til en storslagen helg fylt med strålende stemning, godt humør og selvfølgelig, ikke minst – motocross. Dette året var det hele 160 påmeldte førere i alle aldre og klasser, men det er slettes ikke uvanlig at antall førere stiger helt til godt over 200 når helgen setter i gang for fullt. Klubben har gode fasiliteter på banen, og kan skilte med både kjøkken og kiosk. Typisk kan en slik festhelg gjerne vare fra ni om morgenen til fem om ettermiddagen, og muligheten for å kunne kjøpe varm mat og middag blir derfor tatt godt i mot av både deltagere og publikum.