Det har blitt stadig mer populært og vanlig å dele bilder og filmer fra en god runde på banen eller en fantastisk landeveistur. Filming er ikke lenger bare forbeholdt proffene og TV-selskapene, men har blitt allemannseie gjennom stadig mindre enheter, lettere bruk og lavere priser. Det deles bare mer og mer informasjon på nettet, og flere motorklubber har funnet ut at de får større interesse og mer støtte dersom de blir aktive på nett og i sosiale medier.

Med en så visuell og fartsfylt hobby som en motorklubb representerer blir det da helt naturlig å prøve å fange noe av denne spenningen på film, både for egen del og for å dele med andre. Her kommer noen generelle tips som kan hjelpe deg i gang.

 1. Slå deg sammen med en kamerat, kameratgjeng eller en eller flere familiemedlemmer

  Det er vanskelig å filme seg selv på avstand dersom du ikke kun ønsker filmer tatt fra hjelm eller ryggsekk. Det kan være veldig vanskelig å forutse nøyaktig hvor og hvordan man vil treffe et hopp, og lange forberedelser med stativ og selvutløser kan bli forgjeves dersom man mister bildet eller kommer utenfor ramma. Det kan derfor være både fordelaktig og gøy å gå sammen i en gruppe for å bytte på å filme hverandre. På den måten kan du fokusere 100 % på kjøringen mens noen andre fokuserer fullt og helt på filmingen.

 2. Kjøp ordentlig utstyr

  Uansett om du foretrekker å kjøre på bane eller lange, solfylte dager på svingete landeveier, så blir det ikke noe morsomt å dele filmer dersom disse er kornete, dårlig eksponert eller ute av fokus. Hvis du virkelig vil lage gode videoer av motorsykkelturene er det derfor en god ide å investere i ordentlig utstyr. GoPro er et eksempel på et svært kompakt videokamera som er laget spesielt med fart og spenning for øye.

  Kameraet er svært lite og lett, og kommer med et hav av festemuligheter slik at du kan velge akkurat hvor du ønsker å bruke det, om det er på hjelm, styre, over sekken eller hengende fra skjorta. GoPro er også bygget med utendørsbruk for øyet og er støtsikkert og vanntett ned til 10 meter og kan styres fra en fjernkontroll. En god turkamerat med andre ord, som er lett og intuitiv å bruke med minimalt med kompliserte innstillinger. Hold øynene på veien og la GoPro gjøre arbeidet.

 3. Drone

  En av de kuleste utviklingene vi har sett på flere år er utviklingen av drone for filming. Tidligere var filming fra luften forbeholdt TV-selskaper eller folk som hadde råd til helikopter, men med en god drone åpner det seg plutselig en helt ny verden. Hvis du er redd for at en drone er alt for komplisert å forstå, så er GoPro nok en gang to steg foran. De har utviklet en drone som er kompatibel med flere av deres egne kameraer, og styres med to veldig intuitive kontroller. Følelsen kan minne veldig mye om kontrollen i et spill, og muligheten til å kunne flytte kameraposisjonen raskt og naturlig vil kunne gi fantastiske bilder.

Det eneste man bør være obs på ved bruk av droner er at de er veldig nye, og det utvikles stadig nye regler med henhold til deres bruk. I naturreservater er det for eksempel ikke gitt at man kan fly en drone uten tillatelse, da man er redd for at lyden og selve dronen kan være til forstyrrelse for dyrelivet og sjenanse for andre som er på tur. Droner krever også forsiktighet, da det har vært flere skader knyttet til disse. Gå ikke for nære, og tenk på hva som kan skje og hva som er nærheten dersom dronen plutselig blir ødelagt og krasjer i bakken. Det er heller ikke lov å fly en drone under 5 kilometer fra en flyplass uten at det er innhentet spesiell tillatelse.